Thursday 12 November 2015

Identity checks (Sorry, only in Swedish)

Idag bevittnade en av mina bekanta hur en dam stoppades på Järntorget. Hon bodde några kvarter bort och hade tänkt handla fisk men fördes bort av polisen eftersom hon saknade ID-handlingar. En annan bekant på universitetet ringdes upp av en utbytesstudent som blivit försenad till en lektion pga poliskontroller. I båda fallen är det uppenbart att det handlat om kontroller riktade mot personer med utländskt utseende.

Till alla er som tycker att detta är rimligt och berättigat ...vill jag bara säga: tack för att ni hjälper alla oss med utländskt utseende att förstå hur små våra utsikter är att någonsin bli behandlade som andra mer "önskvärda" medborgare! Tack så mycket för att ni hjälper oss att skärskåda vår situation utan illusioner!

Till alla er som tycker att det inte finns någon annan utväg, att kontrollerna är ett nödvändigt ont eftersom situationen är så krisartad, kan jag tillägga: det är i krissituationer som staten visar sitt rätta ansikte. Det är då den visar hur mycket vi kan lita på den. Det är då den prövas. Och tyvärr inte bara staten. Det är då vi alla prövas. Tycker vi att detta är rimligt eller inte? Tycker vi att människor kan särbehandlas, och att det är rimligt att de särbehandlade ska foga sig i det?

Att vi fogar oss är bortom tvivel, åtminstone i de flesta fall. Men begär inte att vi ska känna lojalitet med staten, detta "kalla monster" (för att citera Nietzsche)!

Till sist kan jag inte låta bli att länka till den trevliga artikeln i DN idag där en polis lugnande försäkrar oss att det nog inte ska bli några problem om man man saknar ID-kort på Öresundståget för "talar man bra svenska förstår ju polisen som kontrollerar att man är svensk". Där har vi det alltså äntligen, kriteriet på vilka som hör hemma och vem som får personifiera den allmänhet man riktar sig till när man ger intervjuer! Det är ju alltid bra med klartext. Och alla som inte kan tala svenska eller gör det med brytning - typ nästan alla invandrare och utbytesstudenter - får förstås finna sig i några timmars särbehandling! Men för den sakens skulle "får vi inte dra upp rasistkortet".

Visst, jag är säker på att de flesta poliser inte är rasister, men vad hjälper det när de tvingas handla på ett rasistiskt sätt? Jag är förresten inte främst intresserad av att kritisera polisen. Det som oroar mig mest är det samhälle som börjar tycka att den här typen av aktioner är legitima och rimliga och kanske rentav "på tiden".

No comments:

Post a Comment